Energiaköltségek csökkentése a Bács-Kiskun megyei kórházban

ESCO konstrukció segítségéve
Jahnk_1Jelen esettanulmány a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kecskeméti kórházán ESCO finanszírozásban végzett energetikai beruházást mutatja be.

A kórház a mintegy 250 ezer lakosú vonzáskörzetben évente 60 ezer fekvõbeteg és 2 millió járóbeteg gyógykezelését látja el több mint 1800 dolgozóval és 1300 feletti ágyszámmal.

Az elavult, több mint 20 éves fûtõberendezések modernizálására a kórház 2005-ben közbeszerzési eljárást írt ki. Ennek keretében egy új, a jelenkor színvonalának megfelelõ, korszerû, szabályozott energetikai rendszer került megvalósításra.

Az ESCO finanszírozás lényege, hogy a teljes beruházás költségét az ENER-G Energia Technológia Zrt. fizette, és a megtérülés fedezete az új energetikai rendszer által biztosított energiamegtakarítás, amely lefedi a teljes kivitelezés költségét, és magába foglalja az üzemeltetés ideje alatt a rendelkezésre állás díját is.

Ez azt jelenti, a kórház tõkebefektetés nélkül ér el garantált költségcsökkenést az energia felhasználásban. A berendezések üzemeltetését és karbantartását hosszú távú szerzõdés keretében biztosítja az ENER-G Zrt. a megegyezésben szereplő díj ellenében. 

A kórház két fõépületben helyezkedik el, az egy az Izsáki úton a másik a Nyíri úton található. A komplex rekonstrukció mindkét telephelyen megtörtént.


Izsáki úti kórház

 
Kecskemet-4A hõenergia-ellátás korábban gõz formájában, távvezetéken érkezett a kórházba komoly energia veszteséggel. A veszteség forrásának megszüntetésére az ENER-G Energia Technológia Zrt. decentralizált hõellátó rendszert alakított ki, önálló hõtermelõ berendezésekkel, meleg vizes fûtésre való átállással.

A megépült új energetikai rendszerben az épületek egy részében önálló kazánház, míg egy nagyobb épületcsoport esetében egy közös kazántelep üzemel. Ebben a kazánházban két darab, egyenként 1120 kW teljesítményû melegvizes kazán került beépítésre, amelyek a fûtés mellett a használati melegvíz elõállítását is végzik.

A kazánok automatikus üzemben, folyamatosan, kezelõ nélküli üzemmódban dolgoznak. Ugyanebben
a kazánházban helyezkedi k el a technológiai gõzszükségletet biztosító két gyors gõzfejlesztõ is.

A régi, nagy költségigényû földgáztüzelésû gõzkazántelep négy gõzkazánja közül három elbontásra került, az egy megmaradó kazán tartalék kapacitásként szolgál. Ez a gõzkazán képes mind a gõzigények, mind pedig megfelelõ hõcserélõkön keresztül a fûtési igények kielégítésére.

Nagy hatásfokó, környezetbarát energiatermelő berendezések

A fûtési és a használati melegvíz-igények kiszolgálására két, egyenként 4,5 MW teljesítményû LOOS típusú kazán került beépítésre. Ezek a Weishaupt gázégõkkel a lehetõ legnagyobb hatásfokot, valamint a legalacsonyabb környezetterhelést biztosítják. Az energetikai berendezések távfelügyelete Siemens-Landis elemekből épített rendszer biztosítja.

Kecskemet-2Kapcsolat energiaszolgáltatás - kogeneráció, trigeneráció

A gazdaságosság igényeire és a szolgáltatási színvonalra tekintettel a Nyíri úti kórházban két darab kogenerációs berendezés került üzembe helyezésre.

A technológia kapcsolt energiatermelést valósít meg, mely során a földgáz energiahordozó villamosenergiává való átalakításánál veszteségként keletkezõ hõ is hasznosításra kerül. Az ilyen rendszerek együttes hatásfoka eléri a 85-86 %-ot, emellett a megoldás mind energetikai, mind gazdaságossági és környezetvédelmi szempontból elõnyös.

A gázmotor által termelt hő a fűtés mellett elsősorban a használati melegvíz-termelésnél és a későbbiekben a kórház egyes épületeinek klimatizálásánál kerül hasznosításra, így téve lehetővé a nyári gazdaságosabb üzemeltetést.

A két ütemben megvalósult beruházás első ütemében, amely 2005. szeptemberében került átadásra, egy, a General Motors Jenbachi üzeme által gyártott gázmotorból és egy Stamford szinkron generátorból álló egység került beépítésre.

A berendezés 1211 kW hő- és 1053 kW villamos teljesítmény leadásra képes teljes terhelés mellett. Az elvégzett vizsgálatok alapján ez az a teljesítménytartomány, ami mellett a gázmotoros egység a lehető legnagyobb hatásfokkal üzemeltethető.

A második ütem egy trigeneráció technológiára épült. A kogeneráció alkalmazásakor telepített gázmotorral azonos méretű Jenbacher gázmotor került telepítésre a kórház Hotel épületének és betegszobáinak klimatizálására egy 820 kW teljesítményű abszorbciós folyadékhűtő-rendszerrel együtt. A gázmotor nyári üzemben ennek a folyadékhűtő berendezésnek a hőellátását szolgáltatja, így biztosítva a gazdaságos kihasználtságot a nyári időszakra is. A trigeneráció technológiai berendezései 2006. szeptembere óta vannak üzemben, amelyek nem csak költségtakarékosan, hanem mindeddig megbízhatóan működnek.