A technológia

Az ENER-G Energia Technológia Zrt. legtöbb ügyfele számára - helyesen - a kogeneráció  megfelelő eszköz az energiafelhasználás hatékonyabbá tételéhez. 

Azoknak, akik több műszaki dolgot szeretnének megtudni ENER-G cégcsoport gázmotorok tulajdonságairól, részletesebben is bemutatjuk ezeket az egységeket:

A folyamat

A következő két diagram a kapcsolt és az azonos bázison működő hagyományos által fejlesztett energiatermelés hatékonyságát mutatja be:

Hagyományos energiatermelés
CHP Gázmotoros energiatermelés

A két ábrából jól lehet látni, hogy ugyanazt a mennyiségű energiát a hagyományos technológiából kb. 50%-os összhatásfokkal, míg kapcsolt energiatermelés esetén 80%-kal lehet előállítani. 

(Az adatok átlagosak, csak szemléltetik a nagyságrendi különbséget, konkrét példa esetén eltérés lehetséges.)

Távfelügyelet

Energetika távfelügyeletAz ENER-G gázmotorok szerves része, a rendszerhez tartozó, szabadalmaztatott felügyeleti rendszer. A program a helyi igényeknek megfelelően ellenőrzi és irányítja a gépet. A rendszer minden nap automatikusan felveszi a kapcsolatot a manchesteri központunkkal, feladja a működési adatokat, az esetleges problémákat és módosításokat hajt végre. Hiba esetén mielőtt a szakemberünk kiszállna a helyszínre, a távfelügyeleten keresztül megvizsgálja a problémát részletesebben, és ha lehetséges elhárítja azt. 

A kogenerációs egység főbb részei

Egy kogenerációs kiserőmű, működési szempontból, négy fő részből áll:

  • Erőgép
  • Generátor
  • Hővisszanyerő rendszer
  • Elektronikus szabályzó rendszer

Erőgép

Az erőgép a mi esetünkben egy belső égésű motor. A kiindulási alap minden esetben egy kereskedelmi forgalomban is kapható dízelmotor, mely átalakításra kerül: szikragyújtással látjuk el és csökkentjük a hengerekben a kompressziót. Több más apró változtatást is eszközlünk, melynek eredményeképpen a motor főalkatrészei sokkal tartósabbak és megbízhatóbbak lesznek.

Generátor

Az ENER-G által használt generátorok megfelelnek a BS EN 60034-es normának, és gyártásuk ISO9001 szerint történik. Speciális tekercseléssel rendelkeznek az egyenetlen terhelésekből (pl. számítógépek, világítás stb.) származó harmonikusok kiszűrése érdekében. A hatékonyságot azzal is növeljük, hogy a generátorokat fázisjavítóval látjuk el.

Hővisszanyerő rendszer

Az adott modelltől függően a hővisszanyerő rendszer a motor köpenyén képződő (ugyanúgy, mint az autómotoroknál) és a füstgáz (600°C ról 120°C-ra lehűtve) „hulladék hőjét” forgatja vissza. Az egyszerűbb karbantartás és a biztonságos hőszállítás érdekében a gép hőkörét elválasztottuk egy lemezes hőcserélővel a fogyasztási hely fűtési rendszerétől. A legtöbb gázmotor 90°C körüli meleg vizet szolgáltat, de hulladékhő-tárolókkal vagy speciális magas hőmérsékletű motorokkal lehetőség van forró víz vagy gőz előállítására is.

Elektronikus szabályzó rendszer

Az ENER-G több angol és nemzetközi szabadalommal rendelkezik a saját maga által kifejlesztett elektronikus szabályzó és felügyeleti rendszereire. Ezek az eszközök figyelik és ellenőrzik a fogyasztási hely energiaáramlását és irányítják, szabályozzák a motort. Miközben ellátja ezt két legfontosabb feladatot, folyamatosan 70 másik, az üzemeltetéshez fontos adatot gyűjt és ellenőriz. A rendszer központi egysége képes azonnal elemezni a felmerülő hibákat és közvetlenül riasztani a szervizcsapatot, amennyiben ez szükséges. A szerelők ugyanezen rendszeren keresztül tudnak információt lekérni és beavatkozni.